• breakwithanarchitect

Οι "απείθαρχοι" πολίτες της Παραλίας Θεσσαλονίκης με την ματιά του αρχιτέκτονα - (Covid 19)

To σημερινό post είναι λίγο διαφορετικό από την συνηθισμένη θεματολογία του breakwithanarchitect και υπογραμμίζει την ανάγκη για κριτική σκέψη για το τι διαβάζουμε και ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον Covid-19.


Σε αυτό το post, αυτή η ανάγκη αποδεικνύεται μέσα από την "ματιά του αρχιτέκτονα" σε μία συγκεκριμένη περιοχή , στην παραλία Θεσσαλονίκης. ΟΙ παρακάτω εικόνες περιγράφουν πώς η "έξυπνη" χρήση της τεχνολογίας και του κατάλληλου εξοπλισμού κάμερας μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση, με τελικό στόχο να επισημάνει ότι οι άνθρωποι είναι ανυπάκουοι και δεν ακολουθούν τις οδηγίες και ταυτόχρονα να κρύψει την έλλειψη κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού.


Ο αρχιτέκτονας Μάνος Μαυράκης δημιούργησε ένα αφαιρετικό μοντέλο σε τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης που ξεκινάει από το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και τελειώνει στον Κήπο των γλυπτών. Η συνολική απόσταση του μοντέλου είναι περίπου 900 μέτρα, ενώ η απόσταση μεταξύ των κολόνων 24 μέτρα. Οι μετρήσεις έγιναν από το Google maps και πραγματοποιήθηκαν δύο λήψεις.


Dimensions used for the abstract model, Makrakis
Waterfront area of Thessaloniki, Indicative distance used in the model, Makrakis

Στην κάτω εικόνα (3) βλέπουμε μια λήψη με φακό 50 mm, δηλαδή όπως βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Οι αποστάσεις εδώ αποτυπώνονται ρεαλιστικά και βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην παραλία σε σχετικά μακρινή απόσταση μεταξύ τους.


View of the specific area with lens 50mm, Makrakis

Στην παρακάτω εικόνα (4) βλέπουμε μια λήψη από το ίδιο περίπου σημείο με τηλεφακό 400 mm ο οποίος συμπιέζει το βάθος πεδίου, μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων και φέρνει τα πάντα πιο κοντά στη κάμερα. Σε αυτή την περίπτωση στην εικόνα ένα πλήθος ανθρώπων πολύ κοντά μεταξύ τους.


VIew of the specific area with lens 400mm, Makrakis

Στην παρακάτω εικόνα (5) βλέπουμε φωτογραφία από τοπικό κανάλι που αποτυπώνει περίπου το ίδιο σημείο, όμως με βασικό στόχο την εντύπωση του συνωστισμού. Αυτό φυσικά οφείλεται στην χρήση του ανάλογου φακού και επιβεβαιώνεται έως εξής:


  • αν συγκριθούν πχ. οι αποστάσεις μεταξύ των κολονών της εικόνας (4) με την εικόνα (5), που είναι σχεδόν ίδιες στις 2 εικόνες.


  • αν παρατηρήσουμε τα μπλε ανθρωπάκια βλέπουμε ότι στην εικόνα (4) φαίνεται ότι είναι σχεδόν δίπλα ενώ στην πραγματικότητα έχουν απόσταση 12 μέτρα (εικόνα (2).


Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τεχνολογία εδώ χρησιμοποιείται σε όλο της το μεγαλείο με σκοπό την διαστρέβλωση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση της ιδέας ότι φταίνε για όλα οι πολίτες που δεν κάθονται σπίτι τους και για αυτό η κατάσταση δεν καλυτερεύει. Μαζί με τη κατάλληλη περιγραφή από τον ρεπόρτερ και με αυτή την φωτογραφία επιτυγχάνεται το φαινόμενου του συνωστισμού.


Photo of the same area from a local channel

Οι πολίτες έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους, αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση των ανθρώπων των νοσοκομείων, οι οποίοι εδώ και καιρό σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκλιπαρούν σαν ζητιάνοι για υποστήριξη. Χρειάζεται εξοπλισμός, υποδομές και εγκαταστάσεις αλλά και ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που κάπου εκεί μέσα στην προηγούμενη δεκαετία της κρίσης στην Ελλάδα, εξαφανίστηκε με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες, έως μη απαραίτητο.


Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Μαρκάκη, αρχιτέκτων, για την ιδέα, τα σχόλια και τα μοντέλα.


Panagiotidou Nicoleta, BIM specialist for Breakwithanarchitect


Terms and conditions


All content provided on breakwithanarchitect is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We are happy for others to share our blog posts through all social media platforms, including the original blog posts with credit to the author and providing a link to the original content. However we would appreciate it if the content is not reproduced in full on other sites or publications without written consent being granted by breakwithanarchitect.

These terms and conditions of use are subject to change at any time and without notice.

This blog aims to share perspectives related to processes and technologies that support the  digital future of the construction industry. This blog is linked to BIM Design Hub, an Autodesk Authorized center in Greece. 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

"This blog is independent of Autodesk, Inc., and is not authorized by, endorsed by, sponsored by, affiliated with, or otherwise approved by Autodesk, Inc.” 

© 2015 by breakwthanarchitect. All rights reserved