• breakwithanarchitect

Ψηφιακή κατασκευή και αρχιτεκτονική


Η #τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και οι συνέπειες στην επαγγελματική ζωή του αρχιτέκτονα είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Σήμερα, τα αρχεία #BIM έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά σχέδια #CAD και το cloud computing επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να εργάζονται από διάφορους προορισμούς παγκοσμίως.


Οι 3D printers εκτυπώνουν πειραματικά κτίρια, ενώ πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν μόνο επιστημονική φαντασία. Τα drones πετούν πάνω από τις πόλεις μας, τεκμηριώνουν κάθε λεπτομέρεια και τα 3D λέιζερ σαρώνουν μεγάλες αστικές περιοχές. Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν την επόμενη τεχνολογία αιχμής που μετατρέπει τoν κλάδο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού. Η εικονική πραγματικότητα είναι εδώ και συμβάλλει στο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της αρχιτεκτονικής ιδέας και της υλοποίησης.


Για τους περισσότερους #αρχιτέκτονες στον κόσμο οι επιπτώσεις των προηγμένων τεχνολογικών λύσεων θεωρούνται πολύ σημαντικές. Για την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής χρειάζεται μία σημαντική επένδυση για την αγορά προγραμμάτων, εφαρμογών, ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως και εκπαίδευση για την κατάρτιση τους. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο οι αρχιτέκτονες εργάζονται, σκέπτονται, συνεργάζονται, επικοινωνούν και παρουσιάζουν το έργο τους έχει μετατραπεί σε έναν πολύπλοκο συνδυασμό εργαλείων, διαδικασιών και ροών εργασίας.


Τα οφέλη από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ψηφιακής κατασκευής έχουν τεκμηριωθεί επανειλημμένα στην ακαδημαϊκή έρευνα. Οι σύνθετες μορφές, τα υλικά που μεταβάλλονται, η αποδοτικότητα, ο έλεγχος της ψηφιακής κατασκευής και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική θεωρούνται οι σημερινές τάσεις. Το σχέδιο, η μοντελοποίηση, η προσομοίωση, η ψηφιακή συνεργασία, η διαχείριση κατασκευών και η κατασκευή κτιρίων πραγματοποιούνται πλέον με την χρήση τεχνολογίας. Η στενή και αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και κατασκευής επαναπροσδιορίζεται σήμερα ως αποτέλεσμα των νέων ψηφιακών διαδικασιών.


Η #ψηφιακή διαδικασία προωθεί νέους τρόπους σκέψης για τον αρχιτέκτονα ο οποίος πρέπει να τώρα να κατανοήσει ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί να συμβάλλει στις προβλέψεις του σχεδιασμού, του κόστους και του χρόνου κατασκευής. Κάθε αρχιτέκτονας έχει ένα σύστημα εργασίας που έχει αναπτύξει μέσα από εμπειρία ετών και αυτό θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Τα νέα εργαλεία είναι εδώ για να βοηθήσουν τον αρχιτέκτονα να διερευνήσει νέους τομείς αρχιτεκτονικής μορφής, κτιριακής απόδοσης και έλεγχου του έργου. Στον ψηφιακό κόσμο το κτίριο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αυτό οδηγεί σε καλύτερα κτίρια και κατά συνέπεια σε καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες. Ο αρχιτέκτονας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας επαγγελματικής σχέσης με τον πελάτη για ολόκληρο τον κύκλο της ζωής ενός κτιρίου.

Τα #εμπόδια στην υιοθέτηση της ψηφιακής κατασκευής θεωρούνται το υψηλό κόστος της τεχνολογίας, η έλλειψη κατάρτισης και η απουσία ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που θα ορίζει τις νέες διαδικασίες μελέτης - κατασκευής. Το πλήρες δυναμικό της ψηφιακής κατασκευής θα γίνει αντιληπτό όταν ο κατασκευαστικό τομέας στην #Ελλάδα βρει μια συγκεκριμένη και ευέλικτη διαδρομή από την ψηφιακή σχεδίαση έως την ψηφιακή κατασκευή.


Panagiotidou Nicoleta, BIM specialist for Breakwithanarchitect

Terms and conditions

All content provided on breakwithanarchitect is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

We are happy for others to share our blog posts through all social media platforms. You may include links to the original blog posts and use part of the blog and then credit the author and provide a link to the original content. However we would appreciate it if the content is not reproduced in full on other sites or publications without written consent being granted by breakwithanarchitect.

This policy is subject to change at any time.

This blog aims to share perspectives related to processes and technologies that support the  digital future of the construction industry. This blog is linked to BIM Design Hub, an Autodesk Authorized center in Greece. 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

"This blog is independent of Autodesk, Inc., and is not authorized by, endorsed by, sponsored by, affiliated with, or otherwise approved by Autodesk, Inc.” 

© 2015 by breakwthanarchitect. All rights reserved