• breakwithanarchitect

10 τεχνικές έναρξης για νέους χρήστες στο Revit

To Autodesk Revit είναι ένα εξαιρετικό ΒΙΜ εργαλείο για τους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, σχεδιαστές και κατασκευαστές. Παρόλα αυτά, το πόσο καλό είναι ένα πρόγραμμα εξαρτάται κατά πολύ από το πώς αυτό χρησιμοποιείται. Για να καταλάβει ο χρήστης τις δυνατότητες σχεδίασης στο Revit πρέπει να κατανοήσει σε βάθος τις λειτουργίες του.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του Revit και να επιταχύνετε τη διαδικασία μοντελοποίησης.


1. Move from 2D, think 3D


Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Revit είναι να μεταφέρει κανείς τον τρόπο σκέψης του από το #2D σε #3D. Τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι φοιτητές που ήρθαν στα σεμινάρια του Revit κατά τα τελευταία χρόνια, ήταν συνηθισμένοι με τη 2D λογική σχεδίασης στο Autocad. Πρέπει να παραδεχτώ ότι όταν ξεκίνησα με το Revit, (πριν από 10 χρόνια περίπου) έκανα ακριβώς το ίδιο. Εξακολουθούσα να σκέφτομαι με την λογική παραγωγής 2D σχεδίων. Έψαχνα να βρω έναν τρόπο να κάνω τις κινήσεις που ήμουν συνηθισμένη, αντί να υιοθετήσω έναν νέο τρόπο εργασίας. Τελικά, όταν συνειδητοποίησα το πλήρες δυναμικό του Revit και της διαδικασίας BIM, με ενθουσίασε η ταχύτητα και η ποιότητα της μοντελοποίησης ενός έργου κατασκευής στο Revit.


think 3D - breakwithanarchitect

2. Link do not Import DWG


Όταν εργάζεστε με αρχεία #CAD στο Revit, πρέπει πάντα να κάνετε Link αντί import. Όταν κάνετε Import το μέγεθος του αρχείου προστίθεται στο μέγεθος του αρχείου στο Revit και το αρχείο γίνεται δύσχρηστο.3. Create a standard office Revit template

Το #template είναι ένα αρχείο που περιέχει ρυθμίσεις, απεικονίσεις, families, Sheets και χρονοδιαγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για κάθε νέο έργο. To template χρησιμεύει στην ελαχιστοποίηση του φόρτου εργασίας, παρέχει αποτελεσματικότητα και χρησιμεύει ως κοινή βάση εκκίνησης για κάθε μέλος της ομάδας. Ένα πρότυπο template Revit εξοικονομεί χρόνο και παρέχει συνέπεια μεταξύ των χρηστών. Το πρότυπο χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης για ένα νέο έργο, συμπεριλαμβανομένων προτύπων προβολής, families, καθορισμένων ρυθμίσεων (όπως μονάδες, μοτίβα γεμίσματος, γραμμικά στυλ, γραμμικά πάχη, κλίμακες προβολής και άλλα) και γεωμετρία.


Revit template - breakwithanarchitect

4. Know the difference between Sheets and Views


Οι απεικονίσεις, #Views, είναι πραγματικές ζωντανές προβολές του #Revit μοντέλου που μπορείτε να τοποθετήσετε σε φύλλα, #Sheets. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται μόνο για την εκτύπωση και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα μεγέθη χαρτιού ή να δημιουργήσετε ένα δικό σας. Μία απεικόνιση μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε ένα φύλλο εκτύπωσης. Για να τοποθετήστε την ίδια απεικόνιση σε πολλά φύλλα, πρέπει να αντιγράψετε απεικόνιση ως View as dependant και μετά να την τοποθετήσετε στο φύλλο εκτύπωσης.


Κατά την αντιγραφή μιας απεικόνισης υπάρχουν 3 επιλογές:


 • Duplicate View: Αντιγράφει μία απεικόνιση και όλα τα αντικείμενα αυτής της προβολής που θεωρούνται μέρος του μοντέλου. Τα στοιχεία που είναι στοιχεία λεπτομέρειας, όπως γραμμές λεπτομέρειας, μοτίβα hatch και κείμενα δεν είναι ορατά στη νέα απεικόνιση. Οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην παλιά είτε στη νέα απεικόνιση δεν θα επηρεάσει την άλλη απεικόνιση.

 • Duplicate View with Detailing: Αντιγράφει μία απεικόνιση με όλα τα στοιχεία μοντέλου αλλά και τα στοιχεία λεπτομέρειας. Οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην παλιά είτε στη νέα απεικόνιση δεν θα επηρεάσει την άλλη.

 • Duplicate as Dependent: Αντιγράφει μία απεικόνιση ακριβώς όπως φαίνεται. Οποιαδήποτε αλλαγή στη μία επηρεάζει την άλλη.


5. Visibility settings


Στο View>Visibility Graphics μπορείτε να ελέγξετε την προβολή των model elements, datum elements και view-specific elements για κάθε View του έργου. Αυτή η επιλογή υπερισχύει του Project #visibility settings που έχετε ορίσει στο Object Styles. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την απεικόνιση των cut, projection and surface lines, patterns κτλ. Μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα, να εφαρμόσετε διαφάνεια, την ήμι-διάφανη εμφάνιση και το επίπεδο λεπτομέρειας μιας κατηγορίας ή υποκατηγορίας.


Visibility graphics - breakwithanarchitect

6. Customize double click Revit Family shortcut


Μπορείτε να προσαρμόσετε τη λειτουργία του διπλού κλικ ενός #Family στο παράθυρο διαλόγου Options. Στο R>Options>User Interface βρίσκεται η επιλογή Double click options. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο edit family, edit type, ή do nothing, ενώ η καλύτερη επιλογή θεωρείται η επιλογή do nothing. Με αυτή την ρύθμιση κάθε φορά που κάνετε διπλό κλικ σε ένα Family, δεν θα ανοίγει αυτόματα το παράθυρο Edit Family. Αντίθετα, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο Edit Family στο πάνω μέρος της γραμμής εργαλείων.


Customize double click Revit Family shortcut - breakwithanarchitect
7. View range

Το #view range είναι ένα σύνολο οριζόντιων επιπέδων που ελέγχουν την προβολή των 3D αντικειμένων στην κάτοψη. Το εύρος προβολής ορίζεται από τα Top, cut plane and bottom planes. Τo Top plane και το bottom plane αντιπροσωπεύουν το άνω και το κάτω τμήμα της περιοχής προβολής. Το cut plane είναι το επίπεδο που κόβει τα στοιχεία για την προβολή τους στην κάτοψη. Αυτά τα 3 επίπεδα καθορίζουν το κύριο εύρος της περιοχής προβολής της κάτοψης. Αν ορισμένα τμήματα του μοντέλου σας δεν εμφανίζονται στην κάτοψη είναι επειδή βρίσκονται εκτός του καθορισμένου "View range". Για να το διορθώσετε, απλώς πηγαίνετε στo Project Properties και ρυθμίστε την περιοχή προβολής σε ένα ευρύτερο εύρος.


View range Revit - breakwithanarchitect


8. Copy Elements to clipboard

Η επιλογή #Copy to #Clipboard αντιγράφει ένα ή περισσότερα στοιχεία στο πρόχειρο. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία Paste from Clipboard ή Paste Aligned για να επικολλήσετε αντίγραφα των στοιχείων στην ίδια View ή σε άλλες προβολές ή σε άλλο αρχείο.

 • Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τo Paste to Clipboard:

 • Aligned to Selected Levels: μπορείτε να επικολλήσετε τα αντικείμενα σε ένα ή περισσότερα επίπεδα.

 • Aligned to Selected Views:μπορείτε να αντιγράψετε view-specific elements ή model και view-specific elements, και να τα επικολλήσετε σε ίδια Views.

 • Aligned to Current View: μπορείτε να επικολλήσετε τα στοιχεία στην τρέχουσα View (για παράδειγμα μπορείτε να επικολλήσετε στοιχεία από μια κάτοψη σε μια callout view).

 • Aligned to Same Place: μπορείτε να επικολλήσετε τα στοιχεία στο ίδιο ακριβώς σημείο από όπου τα αντιγράψατε.

 • Aligned to Picked Level: Μπορείτε να επικολλήσετε τα στοιχεία σε ένα Elevation View. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο πρέπει να είστε σε ένα Elevation View και χρειάζεστε μια Level line για την επικόλληση των στοιχείων.
9. Work with filters to select objects


Στο παράθυρο διαλόγου #Filter φαίνονται όλες οι κατηγορίες των στοιχείων που έχουν επιλεγεί. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ολόκληρο το μοντέλο σας με ένα παράθυρο στην προβολή 3D και στη συνέχεια στην επιλογή Modify>Filter να φιλτράρετε την επιλογή των στοιχείων ανάλογα με την επιθυμητή κατηγορία. Η στήλη "Count" υποδεικνύει τον αριθμό των επιλεγμένων στοιχείων σε κάθε κατηγορία. Ο συνολικός αριθμός των επιλεγμένων στοιχείων βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου.Work with Filters in Revit - breakwithanarchitect


10. Revit Families & types


Η σωστή χρήση των Revit #families μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά κατά τη μοντελοποίηση ενός κτιρίου στο Revit. Οι κατηγορίες ταξινομούν τα Revit Families με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο ταξινομούνται τα στοιχεία των κτιρίων στον κλάδο της κατασκευής. Το Family είναι μια ομάδα στοιχείων με ένα κοινό σύνολο ιδιοτήτων, που ονομάζονται παράμετροι, και μια σχετική γραφική αναπαράσταση. Τα types, οι τύποι είναι οι παραλλαγές του Family, όσον αφορά μερικές από τις ιδιότητές του (μέγεθος, υλικά κλπ), αλλά διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του Family (για παράδειγμα στο Family Doors, ένας τύπος μπορεί να είναι το "Single Panel Flush 1,00x2,20 "και ένας άλλος το " Double glass door 2,00x2,50 ").


Μπορείτε να σκεφτείτε τις κατηγορίες στο Revit ως οικοσυστήματα που ανήκουν σε ένα δάσος, (δομημένα συστήματα και κοινότητες που διέπονται από γενικούς κανόνες). Μπορούμε λοιπόν να δούμε τα Families ως δέντρα, φυτά, ζώα, θάμνους και βότανα που εξαρτώνται από το οικοσύστημα. Τα types, οι τύποι, είναι παρόμοιοι με τον τύπο των δέντρων, των θηλαστικών, των εντόμων και των φυτών που ανήκουν στο Family, όπως αειθαλή δέντρα, βατράχια, λεοπαρδάλεις και ορχιδέες.


Revit families - breakwithanarchitect

Panagiotidou Nicoleta, BIM specialist for Breakwithanarchitect

Terms and conditions

All content provided on breakwithanarchitect is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We are happy for others to share our blog posts through all social media platforms, including the original blog posts with credit to the author and providing a link to the original content. However we would appreciate it if the content is not reproduced in full on other sites or publications without written consent being granted by breakwithanarchitect.

These terms and conditions of use are subject to change at any time and without notice.

This blog aims to share perspectives related to processes and technologies that support the  digital future of the construction industry. This blog is linked to BIM Design Hub, an Autodesk Authorized center in Greece. 

 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon
 • White LinkedIn Icon
 • White Instagram Icon

"This blog is independent of Autodesk, Inc., and is not authorized by, endorsed by, sponsored by, affiliated with, or otherwise approved by Autodesk, Inc.” 

© 2015 by breakwthanarchitect. All rights reserved