• breakwithanarchitect

H χρήση της τεχνολογίας 3D Laser και ΒΙΜ για την διατήρηση μνημείων

Τον Απρίλιο του 2019 το εικονικό μνημείο της Notre Dame στο Παρίσι καταστράφηκε από φωτιά, κάτι που οδήγησε σε υποχώρηση της στέγης και σε τεράστιες ζημιές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του μνημείου.


Για την ανακατασκευή της εκκλησίας αναζητήθηκαν προηγούμενες ψηφιακές απεικονίσεις του κτιρίου και αυτές βρέθηκαν σε 2 πηγές: Η μία ήταν η αναπαράσταση της εκκλησίας σε ένα ψηφιακό παιχνίδι, το Assassin’s Creed από την εταιρία Dassault Systemes και η άλλη από την 3D λέιζερ αποτύπωση του κτιρίου από τον καθηγητή τέχνης Andrew Tallon.


Η ψηφιακή αναπαράσταση της εκκλησίας στο ψηφιακό παιχνίδι είναι αρκετά ακριβής λόγω του ότι η εταιρία χρησιμοποίησε επιστημονική ομάδα ειδικών, χάρτες, αρχεία πόλεων και αρχαιολογικά σχέδια για την πραγματοποίηση όχι μόνο της Notre Dame αλλά ενός ολόκληρο 3D μοντέλου του Παρισιού του 19ου αιώνα. Κάθε σχεδιαστής CAD BIM μοντέλων θα ζήλευε την εξαιρετική δουλειά που έγινε για την αναπαράσταση των μνημείων στο παιχνίδι αυτό.


Η εταιρία Dassault Systemes προσφέρθηκε να βοηθήσει με την χρήση της πλατφόρμας της και του 3D μοντέλου προσημείωσης για την αποκατάσταση της εκκλησίας. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα από το παιχνίδι δεν θεωρούνται επαρκή για να χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή της Notre Dame.


Δείτε την απεικόνιση της εκκλησίας στο ψηφιακό παιχνίδι στο παρακάτω βίντεο:
Notre Dame_Dassault Systemes Assassin’s Creed

Η πιο σημαντική αποτύπωση της εκκλησίας θεωρείται χωρίς αμφιβολία η 3D laser αποτύπωση από τον καθηγητή τέχνης του Πανεπιστημίου Vassar, Andrew Tallon, το έτος 2015. Το ψηφιακό αρχείο δημιουργήθηκε βάση 3D σαρωτή λέιζερ με 50 διαφορετικές λήψεις και περιθώριο σφάλματος λιγότερο από 5 χιλιοστά. Οι σαρωτές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν των εταιριών Leica Gerosystems και Faro. Τα αρχεία νέφους σημείων που προέκυψαν από τη σάρωση χαρτογραφούν πλήρως το μνημείο τα οποία τώρα πρέπει να επεξεργαστούν και να μετατραπούν σε κατάλληλα αρχεία CAD - BIM.


Point cloud_Notre Dame_Tallon

H τρισδιάστατη σάρωση είναι μία διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί έναν 3D σαρωτή

λέιζερ ο οποίος λαμβάνει εκατομμύρια σημεία μέτρησης τα οποία συλλέγονται και αποθηκεύονται. Αυτά τα σημεία όταν συγκεντρωθούν μοιάζουν με νέφος και για αυτό αυτά τα αρχεία ονομάζονται αρχεία νέφους σημείων. Οι σαρώσεις γίνονται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες του έργου και τα αποτελέσματα των σαρώσεων δίνουν το μέγιστο της πληροφορίας σε σχέση με τις λεπτομέρειες. Τα αρχεία της σάρωσης μπορούν να εισαχθούν σε άλλα λογισμικά για να γίνει η ΒΙΜ μοντελοποίηση του έργου ανάλογα με το ζητούμενο επίπεδο λεπτομέρειας.


Στην αποκατάσταση της Notre Dame τα δεδομένα από τα αρχεία του Tallon είναι ύψιστης σημασίας γιατί από αυτά μπορούν να προκύψουν μοντέλα BIM, τα οποία θα περιέχουν μεγάλο επίπεδο λεπτομέρειας που θα αναδεικνύουν την κατασκευή του κτιρίου.


Δυστυχώς ο καθηγητής και ιστορικός Tallon πέθανε από καρκίνο στα τέλη του περασμένου έτους στην ηλικία των 49 ετών και δεν θα μπορέσει να δει προσωπικά την αξία του έργου που άφησε πίσω του.

Panagiotidou Nicoleta, BIM specialist for Breakwithanarchitect

Terms and conditions

All content provided on breakwithanarchitect is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We are happy for others to share our blog posts through all social media platforms, including the original blog posts with credit to the author and providing a link to the original content. However we would appreciate it if the content is not reproduced in full on other sites or publications without written consent being granted by breakwithanarchitect.

These terms and conditions of use are subject to change at any time and without notice.

This blog aims to share perspectives related to processes and technologies that support the  digital future of the construction industry. This blog is linked to BIM Design Hub, an Autodesk Authorized center in Greece. 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

"This blog is independent of Autodesk, Inc., and is not authorized by, endorsed by, sponsored by, affiliated with, or otherwise approved by Autodesk, Inc.” 

© 2015 by breakwthanarchitect. All rights reserved